Dolby TrueHD is een populaire audiocodec en dat is niet zo gek natuurlijk. Dolby heeft namelijk een manier van comprimeren gevonden om de mogelijkheden van een Blu-ray optimaal en maximaal mogelijk te benutten.

De manier van comprimeren zorgt ervoor dat er geen kwaliteitsverlies is bereikt met een samplingsrate van 192 kHz. Het aantal stijgend kanalen daalt hiermee en werkt daarbij met 24 bit.

De compressiemogelijkheden proberen bij de audio-informatie die voor ons gehoor nauwelijks waarneembaar zijn, opslagruimte te besparen. Hierbij gaat het steeds om een compromis tussen de kwaliteit en bestandshoeveelheid.

De formaten zonder kwaliteitsverlies zoals de Dolby TrueHD hoeven nooit een compromis aan te gaan en hierdoor is het resultaat een hoorbaar beter geluid in de hoge en lage frequentiegebieden.

Ook de geluidsdynamiek wordt beter omgezet. Met dynamiek wordt het volumeverschil binnen een opname bedoeld. Aan de ene kant zijn de dynamische verschillen groter, aan de andere kant worden ze preciezer weergegeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *